Zool – Ik schrijf het onder mijn zolen

‘Ich bin oeër bo.k wieër vergète, mè ich beloof o.ch dat ich het volgende wèèk meebreng!’ ‘Hiel goed, ich zal ’t o.nner m’n zole schrijven!’ (Ik ben je boek weer vergeten, maar ik beloof je dat ik het volgende week meebreng. Heel goed, ik zal het onder mijn schoenzolen schrijven!)

Als je iets onder je schoenzolen schrijft, dan mag je er zeker van zijn dat wat je schrijft redelijk snel verdwenen zal zijn! Dat is ook de boodschap van wie zegt ‘Ich zal ‘t o.nner m’n zole schrijven!’, nl. dat hij niet gelooft wat je zegt, dat je die belofte best snel vergeet, want er komt toch niets van terecht.

Deze uitdrukking wordt in het Peerder dialect gebruikt en betekent ongeveer hetzelfde als ‘Schrijft ‘et mèr op oeëre bauk!’ (Schrijf het maar op je buik), maar of we deze zegswijze zo in het Peerder gebruiken, daar ben ik niet zeker van.

Nog ‘schoenzolen’:

https://www.ensie.nl/spreekwoord/onder-de-schoenzolen-schrijven

Eerste publicatie in Blikveld nr. 41 van 13 oktober 2023.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *