Tram

‘Ich bin zoe mieg as ’n maai, ich kraup in m’nen tram!’ (Ik ben vreselijk moe, ik kruip in mijn bed!)

Wij kennen “tram” in het AN als een vervoermiddel op rails zoals we nu nog in een aantal steden kennen. Wist je dat er vroeger ook een tram door Peer reed? De lijn Maaseik – Leopoldsburg had een halte in Peer en de spoorrail tussen de kasseien op het huidige Marktplein in Peer is een verwijzing naar die tram van toen. Die tram heeft niets te doen met de ‘tram’ van hierboven, want hier hebben we het over een “bed”.

De oorsprong van die ‘(bedden)tram’ is te zoeken in de soldatentaal van het begin van de vorige eeuw. In schuilkelders werd (soms) met enkele planken snel een “bed” in elkaar genageld en die houten constructie deed een beetje denken aan de houten zitconstructies in de toenmalige trams, maar ook aan de soms rudimentaire ‘beddebakken’ en ‘beddekoetsen’ (alkoof) die je (tot in de jaren ’50) in vele huizen vond.

Meer ‘tram’:

https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/tram

Eerste publicatie in Blikveld nr. 26 van 1 juli 2022.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *