Stasie

‘Het is lang geleeë dat er in Wijchmel Stasie nog ’nen trein gestopt is!’ (Het is lang gelden dat er in het station van Wijchmaal nog een trein gestopt is!)

Een ‘stasie’ is o.m. Peerder dialect voor “station”, stopplaats, halte van een trein. En Wijchmaal Stasie bestaat al heel lang niet meer … als station, wel te verstaan, want in de volksmond leeft de Stasie wél nog!

Een ‘stasie’ is ook onderdeel van de “kruisweg”, een reeks van 14 afbeeldingen (meestal tegen de binnenmuren van de kerk) waarin de lijdensweg van Jezus Christus afgebeeld wordt. De lijdensweg wordt traditioneel met een kruisweg herdacht op Goede Vrijdag voor Pasen.

Nog een ‘stasie’: wie op café ging en verscheidene cafés aandeed, sprak ook wel eens over het laatste café als ‘de lèste stasie’ … en dan naar huis! Blijkbaar bestaat in Limburg ook de (nogal platte) zegswijze: ‘D’er is volk in de stasie’ om aan te duiden dat er een vrouw aanwezig is met een grote boezem. Nooit van gehoord in Peer! Jij wel? Laat het ons weten!

Nog stasie’:

https://etymologiebank.nl/trefwoord/stasie

Eerste publicatie in Blikveld nr. 16 van 22 april 2022.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *