Schrijven – zich schrijven

‘Hèè schrijft zich Diesters, mè de minsen kennen ‘m as Tjeu van Bèr van Mie Haas!’ (Zijn familienaam is Diesters, maar de mensen kennen hem als Tjeu etc …)

Hoe schrijvde gèè o.ch?’ betekent “Hoe heet je?” en dan vraagt men eigenlijk expliciet naar de familienaam. Wil men in het Peerder je voornaam en misschien ook wel je familienaam kennen, dan vraagt men: ‘En hoe hèdde gèè? (En hoe heet jij?)

Af en toe steekt in het Peerder dialect ook ‘Hoe noemde gèè?’ de kop op, maar er is een belangrijk verschil tussen “heten” en “noemen” dat in heel wat media en door BV’s niet (meer) gemaakt wordt. Echt gebeurd: “Papa, Gerd-Jan zijn oma noemt …” “Neen!” onderbreekt de papa zijn zoontje en steekt het vermanende vingertje omhoog, “Gerd-Jan zijn oma heet …!!!” “Neen, papa,” murmelt zoonlief bedeesd …, “ik wou zeggen dat de oma altijd Gertie tegen hem zegt!” Je heet dus bv. Jan, maar de mensen noemen je bv. Jean!

Nog ‘zich schrijven’:

https://www.vlaanderen.be/team-taaladvies/taaladviezen/noemen-heten

Eerste publicatie in “Blikveld” nr. 4 van 28 januari 2022.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *