Piekskesdreud

‘Om de wèè aaf te maken gebreikde de boere vrigger gemèènlek piekseskreud.’ (Om de weide af te bakenen gebruikten de boeren vroeger gewoonlijk prikkeldraad.)

Het was hard werken en ook gevaarlijk om een weide te omheinen met ‘piekskesdreud’, ‘pinnekesdreud’, ‘pikdreud’ of ‘pikkedreud’ … De soms vlijmscherpe randen van de spiralen op de draad konden je handen erg verwonden als bv. de draad los kwam of een kram of ‘kremke’ (krammetje) het begaf. ‘Ge kost o.ch lielek begaaie,’ herinnert een ervaren lezer zich nog (Je kon je erg pijn doen!).

Later verdrong de ‘stroeëmdreud’ de ‘piekskesdreud’. Bij ‘stroeëmdreud’ (schrikdraad) worden zwakke stroomschokken door de draad gestuurd om de dieren binnen de omheinde ruimte te houden door ze af te schrikken. De dieren zullen zich overigens ook minder verwonden als zij tegen of door de draad heen proberen te lopen dan bij ‘pieksesdreud’ het geval is.

Natuurlijk verschilt het soort draad dat gebruikt wordt en ook de installatie ervan van situatie tot situatie … en vandaag de dag moet de omheining ook nog wolf-proof zijn … om de wolf buiten te houden!

Eerste publicatie in Blikveld nr. 25 van 23 juni 2023.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *