Klatergoud – Er langs gelegen hebben

‘Kiekd ‘es wa’ ‘ne schoene krans! ’t Is meschien giene gouwe, mè  hèè hèèt er toch langs gelège!’ (Kijk eens wat een mooie krans! ’t Is misschien geen gouden, maar hij lijkt er toch op!)

“’t Is niet al goud wat blinkt!” … we kennen de uitdrukking maar al te goed en soms is de teleurstelling groot wanneer blijkt dat bv. een mooi blinkende “gouden” ketting uiteindelijk alleen maar nep blijkt te zijn, klatergoud!

Mooi, maar niet echt … en om die ontgoocheling wat te verwerken, bestaat (o.m.) in het Peerder dialect de uitdrukking dat het mooie ding ‘er toch wél langs gelège hèèt” (er naast gelegen heeft). Het lijkt er wel op, op dat echte goud, en heeft er de ‘schijn’ van, maar niet de waarde.

En wat dan te zeggen van al die “blingbling” die je bv. bij de gangstarappers ziet? Praalmetaal, kinkelrinkel, opzichtige, blinkende sieraden … zouden die er ook naast gelegen hebben … of zouden die echt zijn?

Nog ‘blingbling’:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blingbling

Eerste publicatie in Blikveld nr. 23 van 9 juni 2023.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *