Leguum

‘Toch mèr een zwake leguum, dèè jong! Mieër legumen èten, dè hellept!’ (Toch maar een slappeling, die jongen! Meer groenten eten, dat helpt!)

Leguum’, in het enkelvoud, kan op een “groente” wijzen (‘schoeën leguum’) of op een “slappeling”. ‘Legume’, in het meervoud, verwijst bijna altijd naar “groenten” … tenzij je meer dan één ‘slappe leguum’ wil benoemen, natuurlijk. Steve Stevaert wou indertijd de ‘dikke legume’ aanpakken, ook gekend als de ‘groeëte legume’ en daarmee bedoelt men meestal de “belangrijkste of de meest invloedrijke personen” en ook de “rijkste mensen”.

https://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/legume

Nog ‘leguum’:

Eerste publicatie in “Blikveld” nr. 4 van 28 januari 2022.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *