Koppijn

‘Tege da ze dè geregeld hemme, diet m’ne kop allang gieën pijn mieë!’ (Tegen dat ze dat geregeld hebben, ben ik allang dood!).

Als je deze (o.m.) Peerder uitdrukking voor het eerst hoort, kijk je even raar op! Heb ik dat goed gehoord? Geen hoofdpijn meer? De uitdrukking betekent echter veel meer dan alleen geen hoofdpijn meer hebben: de spreker geeft aan dat hij er niet meer zal zijn tegen de tijd dat gerealiseerd is waarover hij het heeft … en dat hij zich dus nu ook geen zorgen maakt over de afloop en/of het resultaat van wat hij bedoelt. Denk hierbij aan een bouw- of wegenproject.

Nog ‘koppijn’:

https://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=dood

Eerste publicatie in Blikveld nr. 38 van 23 september 2022.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *