Kepie lichten

Ich wil weten hoe dè zjust inien zit! Ich geun es kepie lichte!’ (Ik wil weten hoe dat precies in elkaar zit. Ik ga eens op onderzoek uit!)

Een ‘kepie’ (met de klemtoon op de /ie/) is een (voornamelijk) militair hoofddeksel met een stijve klep, maar ook anderen dragen of droegen een kepie: postbodes, leden van de  politie … De vorm, de kleur en de afwerking van zo’n kepie kunnen iets vertellen over de functie of de rol van de drager ervan.

Lichte’ in de uitdrukking ‘kepie lichte’ betekent dat je iets optilt … om te zien wat daaronder zit, zegt Van Dale. Met enige fantasie kunnen wij ons voorstellen dat iemand met een ‘kepie’ een vorm van waardigheid, autoriteit en gezag uitstraalt en dus de macht en toestemming heeft om een onderzoek in te stellen naar wat er gebeurt of gebeurd is.

“Op informatietocht, op zoektocht, op onderzoek gaan” … is daarvan een logisch afgeleide betekenis.

Meer ‘kepie’:

https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/kepie

Eerste publicatie in Blikveld nr. 40 van 7 oktober 2022.

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *