Deerstijl

Als er iets onverwacht positiefs gebeurt en de verrassing is bijzonder groot, dan hoor je wel eens: ‘Haut ‘et in ‘nen deerstijl! Wie ha dè oëts gedo.cht! (Beitel het in een deurlijst! Wie had dat ooit gedacht?)

‘Hau(w)en’ betekent in deze context “slaan, kloppen” en een deurstijl kennen we in het dialect ook als ‘cha(m)brang’. Om zeker niet te vergeten wat er gebeurd is, stelt de spreker voor om het in de deurlijst te “beitelen, kloppen, slaan”.

Een iets minder ingrijpende versie om je verbazing uit te drukken is: ‘Boe geun ve dè schrijven?’ (Waar gaan we dat schrijven). Er zit wel een licht neerbuigende bijklank in deze uitdrukking omdat er enig ongeloof of misprijzen in meegegeven wordt.

 Nog ‘deerstijl’:

https://www.ensie.nl/typisch-vlaams/waar-gaan-we-dat-schrijven

Eerste publicatie in “Blikveld” nr. 22 van 3 juni 2022

Louis Dingenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *